Hvordan akklimatisere Betta?

For å akklimatisere din betta til en ny tank, begynn med å legge den i en klar pose med litt vann fra den gamle tanken. Deretter plasserer du posen på vannet i den nye tanken i 15 minutter, slik at den sakte kan akklimatisere seg til temperaturen. Klipp deretter et hull i posen og hold den oppreist mens du heller i 1 kopp vann fra den nye tanken. Fortsett å holde posen i 15 minutter slik at din betta kan tilpasse seg vannets mineralinnhold. Hell deretter i enda en kopp tankvann, hold posen i ytterligere 15 minutter, og vri den sidelengs for å frigjøre bettaen din i tanken. For å få flere råd fra vår veterinærmedforfatter, inkludert hvordan du akklimatiserer en betta med en kopp, fortsett å lese!

Siden Bettafisk puster luft direkte fra toppen av vannet
Siden Bettafisk puster luft direkte fra toppen av vannet, trenger ikke tanken din et filtreringssystem.

Betta fisk er vakker og populær fisk å eie. Som mange andre vanlige raser av kjæledyrfisk, trenger bettas spesiell forsiktighet med hensyn til tanken, spesielt når de overføres fra en tank til en annen. Når du tar med deg betta for første gang (ofte i en liten kopp eller plastpose fra dyrebutikken), bør du ikke bare dumpe fisken i det nye akvariet. Du må først akklimatisere betta til det nye miljøet, slik at den kan overleve overgangen fra pose (eller kopp) til tank.

Metode 1 av 3: Sette opp bettas tank

 1. 1
  Velg en tank til din betta. I sitt naturlige habitat lever Bettas i grumsete, stillestående vann. Selv om de kan overleve i veldig små, trange tanker, er det sunnere for fisken å gi den et større miljø. Se etter en tank som holder rundt fem liter vann, da dette vil gi fisken god plass. Ikke oppbevar betta i en tank som er mindre enn en liter.
  • Siden betafisk puster luft direkte fra toppen av vannet, trenger ikke tanken din et filtreringssystem. Faktisk er det bedre hvis tanken ikke har en-strømmen skapt av filtreringen er stressende for bettas.
 2. 2
  Klargjør tanken. Vask akvariet grundig og skyll grusen forsiktig i varmt vann fra springen. Ikke bruk såpe eller vaskemiddel på grusen. Lag deretter grusen forsiktig i bunnen av tanken. Skyll dekorasjoner og legg dem i tanken.
  • Tanken trenger ikke nødvendigvis å være en tradisjonell fisketank; enhver stor container vil gjøre.
  • Det er viktig at du inkluderer grus i akvariet. Velg en nøytral farge og relativt småkornet grus. Den nøytrale fargen vil berolige bettaen din, og bakterier som bygger seg opp på grusen, fordøyer fiskens avfall og holder vannet relativt rent.
 3. 3
  Fyll tanken med vann fra springen. Ikke bruk mineralvann i tanken, siden det mangler viktige mineraler som din bettafisk trenger. Det er viktig at fisketanken din har rikelig med overflate når den er fylt med vann fra springen. Betta-fisk puster under vann som de fleste fisker, men kommer til tider opp for overflaten for en ekstra luftkjøtt.
  • Av denne grunn er en beholder med smal topp som en vinflaske ikke en passende tank for en betta.
 4. 4
  Kjøp et vannbalsam. Et balsam vil fjerne klor (som er usunt for fisk) fra vann fra springen, og filtrere også ut andre urenheter og tungmetaller. Følg instruksjonene på balsamflasken, og husk å legge til dette når du fyller tanken med vann. Du må også legge til balsam hver gang du bytter vann i akvariet (omtrent en gang i uken).
  • Hvis du kjøpte din betta i en dyrebutikk, burde du ha mottatt et vannbalsam spesielt laget for bettas. Hvis du ikke fikk en, må du kjøpe et balsam på egen hånd. Balsam bør være tilgjengelig i hvilken som helst dyrebutikk, og kan også enkelt kjøpes online.
  • Mengden balsam du bruker, vil variere avhengig av størrelsen på akvariet. Følg instruksjonene på flasken angående hvor mye balsam du skal bruke, og hvor lang tid det er å la det blande seg i vannet før det er trygt for fisken din.
  • Hvis du bor i et landlig område der tappevannet ikke er klorert, trenger du kanskje ikke å bruke et balsam. Noen balsam kvitter seg med tungmetaller, så du kan bruke den hvis du trenger det.
Siden det mangler viktige mineraler som din bettafisk trenger
Ikke bruk mineralvann i tanken, siden det mangler viktige mineraler som din bettafisk trenger.

Metode 2 av 3: Akklimatisere din betta fra en pose

 1. 1
  Flyt posen på toppen av akvariet. Før du gjør dette, må du sørge for at vesken har nok luft slik at betta kan puste. Hvis du lar posen flyte på toppen av bettas nye tank, vil vannet i posen (med bettaen i) matche temperaturen på vannet i tanken.
  • Denne prosessen er kjent som "flytende" betta.
  • La posen sitte i tanken i 10-15 minutter.
 2. 2
  Bland vannet fra tanken med vannet i posen. Når posen har fløt i akvariet i omtrent 15 minutter, kan du begynne å utsette din betta for vannet i akvariet. Bruk saks til å kutte hull i posen. Hell en kopp tankvann i posen ved hjelp av en baster eller en liten kopp.
  • Du må stå der og holde posen loddrett i løpet av denne tiden. Hvis du slipper posen eller lar den vippe for langt til den ene eller den andre siden, vil vannet søle ut i tanken.
 3. 3
  La vannet sitte i 15 minutter. Betta trenger denne tiden for å sakte tilpasse seg temperaturen, pH-nivået og mineralhardheten til vannet i tanken. Hvis du skynder deg disse trinnene og ikke gir din betta tid til å akklimatisere seg til vannet, vil det være skadelig for fiskens helse.
  • Gjenta trinnet en gang til: Bland en annen kopp tankvann i posen med betta.
  • Fortsett å holde posen i tanken i løpet av denne tiden. Sørg for å holde kuttet i posen vendt oppreist.
 4. 4
  Slipp betta i fisketanken. Etter å ha akklimatisert fisken i omtrent 30 minutter, ta posen, vri den sidelengs og la betta svømme ut. Det kan ta litt tid å bruke vannet i de nye omgivelsene, men det burde være behagelig å bo i vannet i den nye tanken på dette tidspunktet.
  • Hvis vannet i bettas sekken er skittent, må du minimere mengden som kommer inn i fisketanken. Skittent vann i tanken din er aldri en god ting!
  • Etter at fisken har blitt akklimatisert, kan du også ta et akvariumnett og plassere betta forsiktig i tanken.
  • Ikke mat betta med en gang. Fisken vil sannsynligvis ikke spise den første dagen den er i en ny tank. Noen Bettas vil nekte å spise de første tre dagene, noen ganger til og med en uke.
For å akklimatisere din betta til en ny tank
For å akklimatisere din betta til en ny tank, begynn med å legge den i en klar pose med litt vann fra den gamle tanken.

Metode 3 av 3: Akklimatisere din betta fra en kopp

 1. 1
  Flyt koppen som inneholder din betta på toppen av den nye akvariet. På dette stadiet vil du at din betta skal bli vant til vannet og temperaturen. En plutselig eksponering for det (sannsynligvis kaldere) vannet i fisketanken vil være skadelig for din betta.
  • La koppen flyte i omtrent 15 minutter.
 2. 2
  Hell litt av tankvannet i koppen. Gjør dette sakte ved å bruke en baster eller en liten kopp. Ikke hell tankvannet direkte på betta; hell vannet av til siden av fisken. På dette tidspunktet skal koppen fortsatt flyte i vannet i tanken.
  • Betta må venne seg til noe av tankvannet, da det vil ha en annen mineralhardhet og pH-nivå, i tillegg til en annen temperatur.
  • La dette sitte i 15 minutter.
 3. 3
  Tilsett litt mer av tankvannet. Du vil at tankvannet og vannet fra koppen skal blandes veldig godt - nesten i forholdet 1: 1 - før du plasserer betafisken i tanken. Igjen, vent i 15 minutter til.
  • På dette tidspunktet kan du bruke fingrene til å føle temperaturen på fisketankvannet og koppvannet. De skal ha omtrent samme temperatur.
 4. 4
  Overfør betta fra koppen til akvariet. Bruk et akvarienett til å ta betta forsiktig ut av koppen og flytte den inn i den nye tanken. Vær forsiktig, ettersom du ikke vil stikke eller skade den nye fisken din.
  • Hvis vannet i betta-koppen er relativt rent for ekskrementer og silt, kan du helle fisken og vannet direkte i tanken.
Du må først akklimatisere din betta til det nye miljøet
Du må først akklimatisere din betta til det nye miljøet, slik at den kan overleve overgangen fra pose (eller kopp) til tank.

Tips

 • Ikke sett to mannlige Bettas sammen. De vil kjempe til døden.
 • Bettas spiser vanligvis ikke fiskematflak, og foretrekker pellets eller levende mat. Det avhenger imidlertid av individet.
 • Vær tålmodig når du akklimatiserer din betta. Jo tregere du fullfører prosessen, jo sunnere blir overgangen for din betta.
 • Hvis filteret er for sterkt, må du slå det av til du kan finne ut hvordan du blokkerer det. Bettas liker ikke strømmer, og blir stresset og usunt hvis de blir utsatt for en strøm.
 • Når du akklimatiserer betta til en ny tank, må du slå av lyset i tanken. Dette vil redusere betta stressnivået.
 • Du burde egentlig skaffe deg et filter, men prøv å skaffe deg et lite strømningsfilter, eller legg et svampfilter på utgangen for å redusere strømmen selv.

Spørsmål og svar

 • Jeg har nettopp kjøpt en ny beta (baby), og jeg har lykkes med å flytte voksne betas fra koppen uten å flyte betta. Men siden dette er en baby, er det trygt? Jeg sjekket ph-nivåene, og de er fine.
  Nei. Flyte posen og bruk dryppemetoden. Det er det vi gjør for stingrays. Fyll beholderen langsomt med vann fra tanken din ved å bruke et 5 mm luftslange som en sifon. Dette vil hjelpe. Du bør alltid akklimatisere fisken din før du introduserer dem i tanken din.
 • Må du vente 24 timer med vannet i tanken før du legger fisken inn på en ny tank?
  Prosessen trenger ikke ta nøyaktig 24 timer, nei. Men det er viktig å akklimatisere fisken din til tankvannet, ellers kan fisken dø av stresset.
 • Hvilken type mat trenger jeg for å få den nye Berra-fisken min (Hagrid), og trenger jeg balsam for ham?
  All fisk trenger balsam for å ta skadelige kjemikalier som klor ut av vannet. Betta fisk varierer i hvilken mat de liker, men jeg har funnet ut at enten flakmat eller liten pelletsmat er best, supplert med frysetørkede insekter som blodorm.
 • Hvor lang tid tar det å akklimatisere en halv liter tank?
  En halv liter er for liten! Den absolutte minste størrelsen for en betta er 2,5 liter.
 • Er det en viss temp for en betta?
  De er tropiske, så 76 - 27°C.
 • Har du hatt for å legge steiner i tanken til din betta?
  Det er viktig å ha akvariumgrus i bunnen av bettas tank, ja. Grusen skal være nøytralfarget, noe som vil holde fisken rolig. Bakterier som bygger seg opp i grusen, hjelper til med å bryte ned fiskens avfall, så det er viktig å ha grus i tanken.
 • Er en tank på 2 liter for liten for en betta?
  Nei, men jeg vil anbefale større hvis du skal beholde mer enn en. 2 liter er stor nok til en enkelt betta.
 • Hva er den beste typen bettafisk?
  Det avhenger av din erfaring med disse fiskene. Hvis du er ny, er en slørhale et godt valg. Hvis du har litt erfaring, kan du gå med en kronehale eller andre slags "fancy" finned betta. Enkelte finnetyper trenger forskjellige vannparametere. For eksempel trenger crowntails at vannkvaliteten deres kontrolleres nær perfekt, ellers vil de få alvorlige problemer.
 • Kan en tank på 1,5 liter med balsam gå gjennom en 2-timers syklus i stedet for som 24 timer.
  Nei. Det er flere problemer med denne situasjonen. Bettas trenger 5 liter eller mer for å føle seg komfortable i en tanksituasjon. Det er ikke nok tid for en nitratsyklus å gå gjennom for alle størrelser på tanken. På grunn av størrelsen på tanken, vil vannkvaliteten alltid være et problem. Dette betyr at du må sykle tanken din hver gang du gjør et vannbytte, noe som vil være nesten hver dag.
 • Hvordan kan jeg vite om den mannlige bettafisken min er stresset?
  Hyppig blussing, ubehagelig pust, svømming unormalt, endring i utseende og tap av matlyst er alle tegn på stress.

Kommentarer (10)

 • selinastewart
  Jeg hadde gullfisk som barn, men ingen fisk som voksen. Datteren min elsker fisk, så vi ønsket en ferskvannsfisk som det ville være enkelt å ta vare på uten varmeapparat. Denne artikkelen hjalp oss virkelig med å gjøre fisken klar slik at de varer!
 • karlward
  Barnebarnet mitt fikk en betta nylig, og jeg ville sørge for at ting ble gjort "riktig". Jeg har hatt gullfisk, men aldri bettas. Denne artikkelen var medvirkende til å få betta inn i sitt nye habitat. Instruksjonene var enkle å lese og ganske konsise for hvert trinn som måtte gjøres. Jeg er glad for å kunne rapportere at Velvet nå er i sine nye utgravninger og nyter det utrolig godt fra det vi har sett på. Takk!
 • amelie24
  Jeg har nettopp kjøpt en bettafisk, og alle rådene fungerte veldig bra.
 • galina07
  Det var akkurat det jeg lette etter. All informasjonen var der.
 • lottiebeer
  Det hele var nyttig, med tanke på at jeg ikke hadde funnet denne metoden noe annet sted.
 • cummeratacornel
  Det som hjalp meg var hvor lenge jeg skulle legge det inn og ikke legge mer enn en betta i tanken.
 • grayceconnelly
  Dette var en fantastisk guide. Barna mine fikk 3 Bettas, og de var veldig forsiktige. De ble lettet ved synet av denne artikkelen. Takk skal du ha!
 • ebutler
  Kul! Jeg elsker denne guiden!
 • pheaney
  Tusen takk guide!
 • rkolstad
  Jeg trodde flyttingen av betta fra koppen hjalp veldig!
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail