Hvordan diagnostisere hjerteormssykdom hos katter?

Det er noen endringer som kan skje med katter når de har hjerteorm, så vær oppmerksom på at katten din plutselig har dårlig matlyst og mister mye vekt. Katten din kan også ha problemer med lungene hvis den har hjerteorm, som dukker opp som tung pust eller hoste. Hvis katten din kaster opp, har diaré eller lider av besvimelse, må du ta den til veterinæren med en gang fordi hjerteormen allerede kan forårsake et alvorlig medisinsk problem. Når du har fått katten din til en veterinær, vil du kunne få en mer nøyaktig diagnose og en behandlingsplan. For mer hjelp fra vår veterinærmedforfatter, inkludert hvordan du kan forhindre at katten din får hjerteorm i utgangspunktet, les videre.

Det kan være vanskelig å stille en positiv diagnose av hjerteorm hos katter
Det kan være vanskelig å stille en positiv diagnose av hjerteorm hos katter, da katter pleier å ha veldig få ormer.

Hjerteorm er en parasittisk orm som lever i hjertet og de viktigste blodkarene til verten. Selv om hjerteorm blir sett på som en hundesykdom, kan den også infisere katter. Omtrent 5-20% av kattepopulasjonen har blitt smittet av hjerteorm. Selv noen få ormer i en katt, seks eller under, kan føre til alvorlig sykdom eller muligens død. Det er viktig at du lærer deg å gjenkjenne symptomene på hjerteorm hos katten din og tar katten din til veterinæren for å bekrefte diagnosen slik at infeksjonen kan behandles med en gang.

Del 1 av 2: gjenkjenne symptomene på hjerteorm

 1. 1
  Merk om katten din har dårlig appetitt og opplever betydelig vekttap. Selv om noen katter smittet med hjerteorm har få eller ingen symptomer, kan du merke ikke-spesifikke symptomer hos katten din, som dårlig appetitt. Katten din kan spise lite eller ingenting i flere dager til en uke og miste en betydelig vekt.
  • Et mindre vanlig tegn på hjerteorm er et utseende på kattene hos katten din, selv om hun ikke har spist på en stund. Dette skyldes væske i kattens bryst og mageområde.
 2. 2
  Sjekk om katten din har pustevansker og hoste. Katten din kan også vise symptomer som er relatert til lunge- og pusteproblemer. Hun kan få rask pust og hoste. Det kan også se ut til at hun har vanskelig for å puste inn og ut.
  • Kattens pusteproblemer kan gjøre det vanskelig for henne å bevege seg, slik at hun kan virke sløv eller mangler energi.
 3. 3
  Legg merke til om katten din kaster opp eller har diaré. Disse symptomene skyldes problemer i mage-tarmkanalen som et resultat av hjerteormen. Du bør ta katten din med en gang til veterinæren hvis hun viser disse symptomene, da de vanligvis indikerer et alvorlig medisinsk problem.
  Vær oppmerksom på at katter kan utvikle hjerteorm
  Vær oppmerksom på at katter kan utvikle hjerteorm og har lite eller ingen symptomer før infeksjonen blir alvorlig og livstruende.
 4. 4
  Ta katten din til veterinæren hvis hun har besvimelse eller kollapser. Katten din kan oppleve nevrologiske problemer som mangel på koordinering, kramper eller besvimelsesepisoder. Du bør ta katten din til veterinæren med en gang hvis hun kollapser eller har besvimelse. Dette kan være et resultat av et hjertemusling i kattens hjerte på grunn av hjerteormen.

Del 2 av 2: Få veterinæren til å bekrefte diagnosen

 1. 1
  La veterinæren gjøre en antigentest. Det kan være vanskelig å stille en positiv diagnose av hjerteorm hos katter, ettersom katter har en tendens til å ha veldig få ormer. Veterinæren kan prøve flere tester for å avgjøre om det er ormer i katten din, inkludert en antigentest.
  • Denne testen vil hjelpe veterinæren din med å oppdage kvinnelige ormer i katten din. Veterinæren vil se på et utvalg av kattens blod og se etter sporene av antigenene som produseres av hunnormer.
  • Imidlertid er denne testen ikke idiotsikker og krever tid for å nå en bekreftet diagnose. Det kan ta fem til åtte måneder for en hunnorm å modnes og utløse antigentesten. I tillegg kan katter med ormer faktisk skape et falskt negativt resultat på en antigentest.
 2. 2
  La veterinæren din utføre en antistofftest. Dette er en annen blodprøve som ser på mengden defensive antistoffer produsert i kattens kropp som en måte å bekjempe hjerteorminfeksjonen på. Denne testen kan vise et positivt resultat innen to måneder etter infeksjonens utvikling, et raskere resultat enn en antigentest.
  • Imidlertid er antistofftester også utsatt for falske negativer. I en studie viste 50% av kattene som ble testet med antistofftester negativt for hjerteorminfeksjon, selv om de faktisk hadde hjerteorm.
  • Antistofftester vil også bare fortelle veterinæren din at hjerteorm har vært tilstede i katten din, og at kattens kropp produserte antistoffer mot den. Men det bekrefter ikke om infeksjonen er aktiv eller farlig for katten din.
 3. 3
  Be veterinæren gjøre en ekkokardiografi. En ekkokardiografi, også kalt en ekkotest eller en ultralyd i hjertet, vil ta bevegelige bilder av kattens hjerte. Denne testen vil hjelpe veterinæren din til å få et positivt syn på ormene i kattens hjerte og regnes som den mest nyttige måten å bekrefte en diagnose av hjerteorm hos katten din.
  • En ekkokardiografi er smertefri og vil ikke ha noen bivirkninger på katten din. Det kan gjøres på veterinærkontoret eller av en utdannet ekkokardiograf i et annet anlegg og tar vanligvis ikke mer enn en time. Kattens hjertebevegelser vises på skjermen, og video og bilder blir tatt av kattens hjerte for å bekrefte tilstedeværelsen av hjerteorm.
  • Kostnaden for ekkokardiografi for katter kan variere fra 150€-300€. Snakk med veterinæren din om kostnadene, og vær sikker på at du har råd til en ekkokardiografi før du gir veterinæren muligheten til å gjøre en.
  I en studie viste 50% av kattene som ble testet med antistofftester negativt for hjerteorminfeksjon
  I en studie viste 50% av kattene som ble testet med antistofftester negativt for hjerteorminfeksjon, selv om de faktisk hadde hjerteorm.
 4. 4
  La veterinæren gjøre røntgen på katten din. Røntgen vil hjelpe veterinæren til å lete etter patologiske endringer i kattens lunger på grunn av hjerteormen. Hvis det er endringer til stede, kan dette indikere at en sykdom er tilstede. Men det kan ikke fortelle veterinæren definitivt om katten din har hjerteorm eller en annen tilstand, for eksempel astma.
  • Veterinæren din kan også gjøre andre tester for å utelukke andre pusteproblemer eller lidelser til den eneste muligheten er hjerteorm.
 5. 5
  Diskuter behandlingsalternativer med veterinæren. Foreløpig er det ingen godkjent medisin for behandling av hjerteorm hos katter. Noen veterinærer kan foreskrive et legemiddel som brukes til å behandle hunder med hjerteorm, men det kan forårsake betydelige bivirkninger hos katten din, inkludert lungesvikt og muligens død. Et annet alternativ er å behandle symptomene på hjerteorm hos katten din i håp om at katten din vil overleve infeksjonen.
  • Siden hjerteorm kan leve i katten din i to til tre år før de blir alvorlige, kan katten din trenge flere måneders behandling. Veterinæren kan foreskrive oksygenbehandling og medisiner som kortikosteroider og diuretika som du kan gi katten din når hun opplever symptomer på grunn av hjerteormene. Hun kan også gi deg kortikosteroider som du kan gi katten din når hun er stabil, men fortsatt smittet.
  • Kirurgisk fjerning av hjerteorm fra katter testes for tiden i Japan og Europa. I fremtiden kan kirurgisk ekstraksjon av ormene være et levedyktig alternativ.
 6. 6
  Forhindre hjerteorm hos katten din ved å gi henne medisiner som dreper hjerteorm. Den beste måten å behandle hjerteorm hos katten din er å prøve å forhindre at hun utvikler infeksjonen i utgangspunktet. Du kan regelmessig gi henne medisiner som inneholder makrosyklisk lakton, som vil drepe hjerteormen og forhindre at infeksjonen blir verre.
  • Katter som får medisiner mot hjerteorm, viser ikke tegn på toksisitet eller negative bivirkninger. Du kan gi katter hjerteormforebyggende medisiner når de er så unge som seks uker gamle.
Kan du merke ikke-spesifikke symptomer hos katten din
Selv om noen katter smittet med hjerteorm har få eller ingen symptomer, kan du merke ikke-spesifikke symptomer hos katten din, som dårlig appetitt.

Advarsler

 • Hvis mulig, prøv å holde katten innendørs for å forhindre utvikling av hjerteorm. Hjerteorm er mindre vanlig hos katter som holdes innendørs.
 • Vær oppmerksom på at katter kan utvikle hjerteorm og har lite eller ingen symptomer før infeksjonen blir alvorlig og livstruende. Prøv å ta katten din til veterinæren for månedlige kontroller for å sikre at hun har en ren helsestatus og ikke har noen infeksjoner.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail