Hvordan diagnostisere Cytauxzoonosis hos katter?

For å diagnostisere cytauxzoonosis hos katter, se etter symptomer, som tap av matlyst, pusteproblemer eller feber. Du kan også sjekke om ørene, øynene eller tannkjøttet blir gult, noe som er et tegn på gulsott, et annet symptom på cytauxzoonosis. Hvis du mistenker at katten din kan ha cytauxzoonose, ta den til veterinæren umiddelbart siden sykdommen kan eskalere raskt og ofte er dødelig. Etter at veterinæren din har utført en fysisk undersøkelse, kan du forvente at de anbefaler diagnostiske tester, inkludert blodarbeid og vevsprøver, for å bekrefte diagnosen. For å få flere tips fra vår veterinærmedforfatter, inkludert hvordan du oppdager nevrologiske problemer relatert til cytauxzoonosis, fortsett å lese!

For å diagnostisere cytauxzoonosis hos katter
For å diagnostisere cytauxzoonosis hos katter, se etter symptomer, som tap av matlyst, pusteproblemer eller feber.

Cytauxzoonosis påvirker primært utendørs katter og spres av ensomstjerneflikken (Amblyomma europeanum). I naturen bærer bobcats organismen (Cytauxzoon felis) som forårsaker sykdommen, men blir ikke syk av den. Når en ensom stjerne flått biter en infisert bobcat, kan den deretter bite og infisere en huskatt med C. felis. Cytauxzoonosis gjør katter veldig syke og er ofte dødelige innen omtrent en uke etter at en katt viser tegn på sykdommen. Hvis du har en utendørs katt, må du følge den nøye etter tegn på cytauxzoonosis og ta den straks til veterinæren din hvis den ser syk ut.

Del 1 av 2: gjenkjenne symptomene hjemme

 1. 1
  Observer tap av matlyst. En katt smittet med C. felis vil begynne å vise tegn på cytauxzoonosis innen 5-14 dager etter infeksjonen. Anoreksi er et vanlig tegn på sykdommen. Vær oppmerksom på om katten din spiser mindre enn vanlig.
 2. 2
  Legg merke til pusteproblemer. C. felis kommer inn i kattens kropp som sporozoitter (sporelignende stadium av parasittutvikling). Disse sporozoittene invaderer store hvite blodlegemer (WBC) og utvikler seg til schizonter (en type celle). Infiserte WBCs går til kattens årer og blokkerer blodstrømmen. Hvis schizonter blokkerer blodstrømmen i lungene, kan en katt utvikle pusteproblemer.
  • Hvis katten din har pusteproblemer, vil den begynne å puste raskt eller anstrenge seg mye for å puste dypt.
 3. 3
  Lytt til katten din vokalisere. En katt med cytauxzoonosis vil føle smerter over hele kroppen. For å demonstrere denne smerten, vil en katt vokalisere høyt. Hvis du hører katten din gråte høyt, har den sannsynligvis mye smerte fra sykdommen.
  Analysering av kattens blod vil hjelpe veterinæren din til å diagnostisere cytauxzoonosis
  Analysering av kattens blod vil hjelpe veterinæren din til å diagnostisere cytauxzoonosis.
 4. 4
  Sjekk katten din for gulsott. Gulsott er en gulfarging av forskjellige deler av kroppen på grunn av leverproblemer. Cytauxzoonosis kan forårsake gulsott. Se på kattens øyne, ører og tannkjøtt for å se om de blir gule.
  • I stedet for å se gult ut, kan tannkjøttet se blekt ut på grunn av lave nivåer av røde blodlegemer (RBC).
 5. 5
  Se etter tegn på depresjon. Katter med cytauxzoonosis er ofte deprimerte. Tegn på depresjon hos katter er nedenfor:
  • Tap av Appetit
  • Unngå menneskelig interaksjon
  • Sov mer enn vanlig
  • Mindre leken
  • Merkelig oppførsel (ikke lenger bruker søppelboksen, blir mer aggressiv, pleier sjeldnere)
 6. 6
  Ta kattens temperatur. Katter med cytauxzoonose utvikler veldig høye feber, noe som indikerer en alvorlig infeksjon. En kattes normale kroppstemperatur er 100‒102, -13°C (38‒39°C). Med cytauxzoonosis kan temperaturen gå så høyt som 41°C.
  • Du kan ta temperaturen etter øret eller rektalt. Øretemperaturer er vanligvis mindre pålitelige enn rektale temperaturer.
  • For å ta rektaltemperaturen, belegg termometeret med smøremiddel, for eksempel KY-gelé. Hold katten din med bakenden vendt mot deg, og sett forsiktig termometeret ca 5 centimeter (5 cm) inn i endetarmen og hold den der til du hører den piper.
  • Hvis du ikke er komfortabel med å ta temperaturen (eller katten din ikke lar deg), kan veterinæren gjøre det.
  • Når cytauxzoonosis blir verre, kan en katt bli veldig kald.
 7. 7
  Oppdage nevrologiske problemer. Når cytauxzoonosis utvikler seg, kan en katt begynne å vise nevrologiske tegn. For eksempel kan en katt ha problemer med å gå eller begynne å få anfall. En kattes pupiller kan også begynne å bevege seg raskt og ukontrollert. Se etter disse nevrologiske tegnene hos katten din.
  • Tegn på kramper hos katter inkluderer kroppsvridning, muskelsvingninger, salivering og stive lemmer.
Felis vil begynne å vise tegn på cytauxzoonosis innen 5-14 dager etter infeksjonen
En katt smittet med C. felis vil begynne å vise tegn på cytauxzoonosis innen 5-14 dager etter infeksjonen.

Del 2 av 2: Få en veterinærdiagnose

 1. 1
  Ta katten din til veterinæren din. Cytauxzoonosis forårsaker alvorlig sykdom veldig raskt og er ofte dødelig. Hvis katten din viser tegn på denne sykdommen, må du ikke forsinke å ta den til veterinæren din for diagnose og behandling.
 2. 2
  La veterinæren undersøke katten din. Før du kjører noen diagnostiske tester, vil veterinæren utføre en grundig fysisk undersøkelse av katten din. I tillegg til de fysiske tegnene som er nevnt ovenfor, vil veterinæren berøre katten din for å føle etter forstørret milt, lever og lymfeknuter. De vil også se om katten din er dehydrert.
  • Det sykdomsfremkallende flåttet kan være på katten din på tidspunktet for avtalen din.
 3. 3
  La veterinæren ta en blodprøve. Analysering av kattens blod vil hjelpe veterinæren din til å diagnostisere cytauxzoonosis. Først vil de se på antall blodceller (fullstendig blodtelling) og nivåer av andre stoffer i blodet (blodkjemi). På resultatene vil veterinæren se lave antall RBC, WBC og blodplater. De vil også se forhøyede leverenzymnivåer.
  • Veterinæren din vil også se på kattens blod med et mikroskop (blodutstryk).
  • På blodutstrykingen vil veterinæren din kunne se schizonter i WBC. De kan også se merozoitter (det som frigjøres fra schizontene) i RBC.
  • RBC er vanligvis ikke smittet før sent i sykdommen. Hvis veterinæren din ikke ser infiserte RBC på en dag, kan det være lurt å ta blodprøver hver dag etter det for å fortsette å se på cellene.
 4. 4
  Be veterinæren din ta vevsprøver. Ofte ser C. felis på et blodutstryk er nok til å diagnostisere cytauxzoonosis. Noen ganger viser imidlertid ikke blodflekker C. felis. Hvis dette skjer, vil veterinæren din ta en liten vevsprøve fra kattens milt, lever eller lymfeknuter for å se etter organismen. Denne prøven kalles en fin kanyle (FNA).
  • For å ta en FNA, vil veterinæren bedøve katten din. De vil da bruke en ultralydsmaskin for å identifisere det berørte organet. Veterinæren din vil bruke bildet av det berørte organet til å lede en lang, tynn nål inn i organet og trekke opp en vevsprøve i nålen.
  • Veterinæren din vil analysere vevsprøven med et mikroskop.
Cytauxzoonosis gjør katter veldig syke
Cytauxzoonosis gjør katter veldig syke og er ofte dødelige innen omtrent en uke etter at en katt viser tegn på sykdommen.

Tips

 • Cytauxzoonosis er vanligst i det sørøstlige og sørlige Sentraleuropa. Imidlertid er den også til stede i Midt-Atlanteren, øvre Midtvesten og vestkysten.
 • Cytauxzoonosis forekommer hyppigst mellom april og september, når flåttstallene er høye.
 • En katt som overlever en C. felis- infeksjon kan bli en kronisk bærer av sykdommen og infisere andre katter.
 • Cytauxzoonosis spres ikke fra katter til mennesker. Det spres heller ikke direkte mellom katter. For å spre seg mellom katter, må et flått bite en infisert katt, og deretter bite en annen katt.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail