Hvordan klippe en cockatiel's flygerfjær?

Cockatielens flyfjær er de lange fjærene på ytterkanten av vingene
Cockatielens flyfjær er de lange fjærene på ytterkanten av vingene.

Selv om det kan virke grusomt å klippe vingene til en kjæledyrfugl, kan det være den beste måten å holde din fjærvenn beskyttet mot skade. En skremt fugl kan lett fly inn i bladene til en takvifte, eller flykte fra et åpent vindu. De fleste tamme fugler vil ikke ha det bra utenfor, der det vil møte rovdyr, biler og andre farer. Når du er ferdig riktig, vil ikke klipping skade fuglen din. Når det er sagt, er vingeklipping fortsatt kontroversiell og faktisk ansett som umenneskelig av noen eksperter. En fugl som ikke kan fly ordentlig, kan ikke utvise naturlig oppførsel, og hvis fuglen krasjer, kan han skade seg selv. Eksperter foretrekker at fugler blir trent til å komme til tilbakekalling (på samme måte som en hund gjør) og kontrolleres på den måten.

Metode 1 av 3: Forbered deg på å klippe cockatielens flyfjær

 1. 1
  Finn en partner som kan hjelpe deg. En person bør holde cockatielen din fast og sette mellom- og pekefingrene på sidene av fuglenes hals for å hindre at hun biter.
 2. 2
  Håndkle fuglen din. Hvis du har problemer med å kontrollere fuglen din, kan du prøve å dekke fuglen med et mykt, rent håndkle. Dette kan berolige fuglen og gjøre den lettere å håndtere.
  • Det er en god ide å "håndkle trene" fuglen din på forhånd, så han blir lettere å håndtere når du trenger å beherske ham. Bruk det samme håndkleet hver gang, og gi fuglen godbiter på håndkleet. La ham gå under håndkleet på egenhånd til han blir vant til håndkleet.
  • Ikke stram fuglens bryst når du holder på med et håndkle. Fugler må kunne utvide brystet helt for å puste ordentlig.
 3. 3
  Forleng fuglens vinger. La personen som holder nakkekakelen din åpne en av vingene. Vær forsiktig, men fast med vingene, da beinene er veldig skjøre.
  Forbered deg på å klippe cockatielens flyfjær
  Metode 1 av 3: Forbered deg på å klippe cockatielens flyfjær.
 4. 4
  Finn flyfjærene (eller primærflygningene). Cockatielens flyfjær er de lange fjærene på ytterkanten av vingene. Ikke klipp noen fjær som vokser på den indre delen av vingen - stopp alltid ved eller før bøyningen i vingen (midtleddet).
 5. 5
  Planlegg hvilke fjær du skal trimme. Bruk kjæledyrspiker eller saks med stumpe ender, klipp tre eller fire av de primære flyfjærene fra hver ving, begynn med den lengste og arbeid deg inn mot fuglens kropp. De primære flyfjærene er de lengste fjærene på fuglenes vinger.
 6. 6
  La babyfugler lære å fly før de klipper. La babyfugler i flere uker lære å fly før du prøver å trimme flyfjærene deres. Hvis du klemmer dem for tidlig, vil ikke fuglene utvikle musklene som trengs for å fly som voksne.
  • "Fly" betyr at en fugl kan løfte seg fra bakken eller en annen overflate, og kan bevege seg gjennom luften av sin egen vilje.
  • "Glidning" betyr at en fugl kan kontrollere vingene sine godt nok til å drive sikkert på gulvet når den slippes; hun vil imidlertid ikke være i stand til å løfte seg fra bakken eller opprettholde flyet når hun er i lufta.

Metode 2 av 3: Klipping av cockatielens flyfjær

 1. 1
  Klipp hver flyfjær individuelt. En mer moderne teknikk er å klemme hver enkelt flyfjær på skaftet akkurat der det ikke lenger er noen vektstenger. (De fjærformede fremspringene som vokser fra fjæren eller skaftet, kalles mothaker eller hylser.)
  • Velg flyfjæren du ønsker å trimme, og klem den forsiktig på spenningen under vektstengene (den brede, myke delen av fjæren).
  • Skjær fjærpen rett under vektstengene - hvis du klemmer for nær fuglen, kan du skade ham.
  • Skjær aldri skaftet hvis det er mørkt i fargen - dette er blodtilførselen som indikerer at det er en voksende fjær (eller blodfjær.)
  • Klipp bare noen få fjær først, og ikke klipp mer enn du absolutt må. Fugler er veldig stolte av fjærene sine, og hvis du overklipper fuglen din, kan han irritere ham.
  Trim fjærene på skrå for å matche lengden på de skjulte fjærene (de kortere
  Trim fjærene på skrå for å matche lengden på de skjulte fjærene (de kortere, mykere fjærene på toppen.).
 2. 2
  Klipp ved hjelp av den tradisjonelle metoden. Den gammeldagse måten å klippe en cockatiel-fjær på er å kutte alle flyfjærene på en gang, slik at fjærendene skaper en rett linje; Dette kan imidlertid etterlate skarpe kanter som kan skade fuglen din.
  • Klipp fjærgruppen du vil trimme på en gang, omtrent halvveis opp i den brede delen av fjæren - som om du ga håret til fuglen.
  • Trim fjærene i en vinkel for å matche lengden på de skjulte fjærene (de kortere, mykere fjærene på toppen.)
 3. 3
  Gjør en testflyging. Etter å ha klippet fire av cockatielens primære flyreiser, slipp henne løs for en "testflyging". Hvis hun fremdeles kan oppnå løft, klipp ut en flyfjær til fra hver fløy. Fuglen din skal være i stand til å kontrollere drift når den slippes, slik at hun kan gli trygt på gulvet. Hun burde imidlertid ikke være i stand til å løfte av eller forbli i luften.

Metode 3 av 3: håndtere blodfjær

 1. 1
  Unngå å kutte blodfjær. Dette er nye fjær som vokser inn for å erstatte tapte fjær. En blodfjær inneholder en vene og en arterie, og gir blodstrømmen fjæren trenger for å utvikle seg.
  • I en cockatiel har blodfjærene en mørk lilla / blå fjærpenn (den rørformede delen av fjæren).
  • En cockatiel modne fjær har en blek, ugjennomsiktig, slank fjærpinne som ikke inneholder blod.
  • Blodfjær er ofte såre og ømme å ta på, og å håndtere dem i det hele tatt vil skade fuglen din.
  • Klipping av en blodfjær kan forårsake alvorlig (potensielt dødelig) blødning som kan kreve veterinærens oppmerksomhet.
 2. 2
  Behandle en klippet blodfjær. Hold fuglen din fast, og legg press på den ødelagte fjærakselen med en bomullsdott for å stoppe det verste av blødningen. Påfør maisenna eller mel, med en bomullsdott eller Q-tip, på overflaten av fjærpennen. Ikke pakk disse stoffene i fjærakselen. Fortsett å trykke fast til blødningen stopper.
  • Du kan også bruke en koagulant som Kwik Stop, tilgjengelig online eller hos din lokale dyrebutikk. Kwik Stop kan stikke fuglen din litt, men det sies å være veldig effektiv. Den inneholder lokalbedøvelse for å behandle smertene.
  • Når det dannes en blodpropp, må du være veldig forsiktig så du ikke forstyrrer den, ellers vil fjæren begynne å blø igjen.
  • Returner fuglen din til buret og følg ham nøye i minst en time. Hvis han virker svak eller sløv, eller hvis blødningen starter igjen, må du se en veterinær med en gang.
  • Selv om du lykkes med å stoppe blødningen, kan det være lurt å ta fuglen din til en aviær veterinær for å få den skadede fjæren fullstendig fjernet.
  Den gammeldagse måten å klippe en cockatielfjær på er å kutte alle flyfjærene på en gang
  Den gammeldagse måten å klippe en cockatielfjær på er å kutte alle flyfjærene på en gang, slik at endene på fjærene skaper en rett linje; Dette kan imidlertid etterlate skarpe kanter som kan skade fuglen din.
 3. 3
  Kontakt veterinær hvis blødningen vedvarer. Hvis du ikke klarer å stoppe blødningen med trykk og maisstivelse, ta fuglen din til veterinæren med en gang. Hvis kjæledyret ditt har en medisinsk tilstand (som leversykdom) som forhindrer riktig blodpropp, bør en klippet blodfjær behandles som en livstruende nødsituasjon.

Tips

 • Hvis du er usikker på å gjøre det selv, kan du ta fuglen din til din lokale fugleinveterinær eller dyrebutikk. De bør gjerne vise deg riktig teknikk, og kan til og med gjøre det gratis.
 • Hvis fuglen begynner å blø, legg litt maisenna eller styptisk pulver på fjæren og følg fuglen din. Hvis blødningen er alvorlig, ring veterinæren din.

Advarsler

 • Klipping av en blodfjær kan forårsake dødelig blødning.

Ting du trenger

 • Dyre neglesaks, eller en skarp saks med stumpe ender
 • Samboer
 • Styptisk pulver / maisstivelse eller en kommersiell koagulant som Kwik Stop
 • Håndkle (valgfritt)

Spørsmål og svar

 • Kan jeg få en aviær veterinær til å klippe vingene i stedet for å gjøre det selv?
  Absolutt! Det anbefales at du tar fuglen din til en fugleinveterinær hvis du ikke er komfortabel med å gjøre det selv. Se veterinæren klippe vingene hennes slik at du kan gjøre det selv neste gang.
 • Hvis jeg ikke klemmer vingene til cockatiel, flyr den bort selv om den er temmet?
  Ja, det vil det nok. Selv om du temmer og trener cockatiel til å ikke fly av, er det fortsatt en sjanse for at det vil. Hvis det føles truet eller skremt, er instinktet å fly bort. Prøv å undersøke vingeklipping og se videoer hvis du ikke føler deg klar.
 • Jeg er redd for å klippe fjærene mine, hva skal jeg gjøre?
  Du kan alltid bestille en avtale med en veterinær for å få klippet fuglenes vinger profesjonelt. En veterinær vil vite hvordan du skal håndtere fuglen din og hvordan du klemmer vingene ordentlig.
 • Bør jeg klippe fuglens vinger?
  Hvis du foretrekker det, ja. Bare vet at fuglen din ikke vil kunne fly etterpå før den vokser ut vingefjærene igjen.
 • Klemmer jeg begge vingene eller bare en?
  Klipp definitivt begge vingene. Hvis du ikke gjør det, kan fuglen din prøve å fly, og den kan lande vanskelig og skade fuglen din.
 • Hvor ofte klemmer jeg vingene til cockatiel?
  Dette avhenger av fuglen og molten. Noen fugler trenger en trim hver måned, og noen hver sjette måned. Sjekk fjærene regelmessig for å være sikker på at de ikke har vokst ut. Hvis fuglen begynner å fly oftere, raskere eller i lengre perioder, kan fuglens vinger trenge et klipp. Ikke-klippede fugler er generelt mindre tamme, og vil utfordre deg for lederposisjon.
 • Er det dyremishandling å klemme fuglens vinger?
  Nei. Fuglen føler ingen smerter og lider ikke av å ikke kunne fly. Det kan faktisk være tryggere for fuglen, så den ikke flyr bort og går seg vill eller treffer et vindu.
 • Vil de klippte vingene vokse tilbake?
  Ja, klippte vinger vil vokse tilbake.
 • Hva gjør jeg for å hindre at cockatiel bløder?
  Hvis cockatiel blør etter å ha klippet fjærene, må du straks søke råd fra veterinæren.
 • Er det mulig å trimme fjærene på en måte som tillater begrenset flytur? Forlater dem muligheten til å komme seg i bakken i sikkerhet, men eliminerer ukontrollerte flyreiser til vegger eller vifter?
  Jeg klippet de første 4 fjærene av fuglen min, og hun har fortsatt kontrollert flytur, men hun kan ikke få noe løft.

Kommentarer (2)

 • zemlakkirsten
  Flott informasjon for å ta vare på min cockatiel (Jake). Har problemer med å få henne til å spise pellets, men artikkelen din viser meg at det er OK å mate henne mye frukt og grønnsaker. Hun er veldig sunn, så jeg gjør noe riktig. Takk for hjelpen.
 • kwolf
  Bra, veldig lett å forstå.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail