Hvordan avle superormer?

Superorm er larvene til mørke biller og er en utmerket proteinkilde for reptiler, fisk og fugler. For å avle din egen, start med å kjøpe 50 til 100 superormer og ha dem i individuelle beholdere. Legg litt underlag, som hvetekli eller havregryn, i hver beholder, og oppbevar dem på et varmt, mørkt sted i 10 dager. Etter at larvene har forvandlet seg til pupper, vent to uker til de skal modnes til biller. Deretter overfører du billene dine til en beholder som er minst 13 centimeter høy. Legg 2 til 8 centimeter substrat ned, samt noen frukt- eller grønnsaksbiter. Flytt billene dine annenhver uke i en ny beholder for å hindre at de spiser egg og larver. For å lære hvordan du kan hjelpe babyormer med å modnes, fortsett å lese!

Hvordan avle superormer
Når superormene dine er modne til biller, må du tilby dem et habitat der de kan trives og avle.

Superorm er larvene til mørke biller. Disse store ormene ligner melorm og kan vokse opp til 5 centimeter (51 mm) eller lenger. De er en utmerket kilde til proteiner for store reptiler, så vel som for noen arter av fisk og fugler (inkludert kyllinger). Å avle dine egne superormer er en relativt enkel prosess. Start med å isolere noen larver i individuelle beholdere for å fremme forpopping. Når de modne billene dukker opp, kan du sette dem sammen i et passende avlsmiljø og vente på at babyormene dine kommer.

Del 1 av 3: puppe larver superorm

 1. 1
  Kjøp ca 50 til 100 superormer. Dette er et godt startnummer for å starte din egen superormkoloni. Du kan kjøpe levende superormlarver online eller fra en dyrebutikkbutikk i ditt område.
  • Hvis du kjøper superormer online, må du kontrollere at ormene du kjøper blir sendt live.
 2. 2
  Plasser hver larve i en individuell, ventilert beholder. Du kan bruke plastfilmbeholdere, delte håndverksbokser, krydderkopper eller tomme plastkosmetiske krukker til dette formålet. Stikk eller bor et lite hull i lokket på hver beholder slik at superormene dine kan puste.
  • Det er viktig å oppbevare de supermaskene som dukker opp i sine egne beholdere, slik at voksne og andre larver ikke napper på dem mens de modnes.
  • Å isolere superormene i mørke beholdere vil også stimulere forpoppingsprosessen, som ellers kan ta opptil 5 måneder å forekomme naturlig.
 3. 3
  Legg litt underlag i hver beholder. Hveteklid eller havregryn vil fungere bra for dette formålet. Bruk akkurat nok til å dekke bunnen av beholderen. Underlaget vil tjene som både sengetøy og en næringskilde for superormlarvene.
  • Det er ikke nødvendig å legge ekstra mat i beholderne til superormlarvene.
  • Noen oppdrettere anbefaler at du ikke bruker substrat helt, siden enhver matkilde kan redusere forpuppingsprosessen. Hvis du velger å utelate underlaget, må du sørge for at larvene allerede er i full størrelse (ca. 5 centimeter (51 mm) lange) før du isolerer dem.
  Start med å kjøpe 50 til 100 superormer
  For å avle din egen, start med å kjøpe 50 til 100 superormer og ha dem i individuelle beholdere.
 4. 4
  Oppbevar beholderne på et varmt, mørkt sted i omtrent 10 dager. Når superormene og underlaget er i beholderne, setter du beholderne i et mørkt område, for eksempel en skuff eller et skap. Forsikre deg om at lagringsområdet er varmt, helst rundt 27°C.
  • Det er spesielt viktig å holde superormene dine på et mørkt sted hvis du bruker gjennomsiktige eller gjennomsiktige beholdere, for eksempel glasskrukker eller klare plastkrydderkopper.
 5. 5
  Sjekk larvene for å se om de har forvandlet seg til pupper. Kikk inn på superormlarvene dine i løpet av den neste uken til ti dager. Etter noen dager, bør du legge merke til at de fleste av superormene dine har krøllet seg opp i en "c" eller "e" form. Ved slutten av en uke eller så, bør de begynne å forvandle seg til "fremmed" utseende pupper, med en kortere, kremfarget kropp og rygger som til slutt blir ben.
  • Eventuelle larver som er stive og rette eller har blitt mørke i fargen, er sannsynligvis døde. Kast eventuelle døde larver og erstatt dem med levende.
 6. 6
  Vent i ca. 2 uker til puppene blir modne. Sjekk puppene av og til for å se etter tegn på at de modnes, for eksempel mørkere bena. Det vil ta ca 2 uker til puppene forvandles til biller.
  • Fortsett å oppbevare puppene i separate beholdere til de modnes. Hvis du setter puppene sammen, kan billene som modnes først, snakke på de andre puppene.

Del 2 av 3: Opprette et habitat for superormbiller

 1. 1
  Velg en beholder med minst 13 centimeter høye sider. Når superormene dine er modne til biller, må du tilby dem et habitat der de kan trives og avle. Se etter en beholder med glatte sider som er ventilert (f.eks. Med enten et skjermet lokk eller et solid lokk med et lufthull som er dekket av nett) og er lett å rengjøre. Noen få gode boligalternativer inkluderer:
  • Et lite akvarium av glass eller plast eller et habitat for små dyr.
  • En oppbevaringsbeholder i plast.
  • En kattunge søppelbrett.
  Når superormene og underlaget er i beholderne
  Når superormene og underlaget er i beholderne, setter du beholderne i et mørkt område, for eksempel en skuff eller et skap.
 2. 2
  Legg 5 centimeter (5,1 cm) til 8 centimeter (7,6 cm) substrat i beholderen. Bruk et spiselig substratmateriale som rullet havre, havrekli, hvetekim eller hveteklid. Dette materialet vil tjene som sengetøy, en matkilde og et sted for billene dine å legge eggene sine.
  • Det kan være vanskelig å fjerne billene dine fra sengetøyet hvis du bruker et grovkornet underlag, for eksempel hel havre. Du kan løse dette problemet ved å male opp substratmaterialet med en matprosessor.
 3. 3
  Legg et stykke frukt eller grønnsaker til toppen av underlaget. Gi superormbillene dine et stykke gulrot, en bit potet eller litt frukt. Dette vil gi både mat og kilde til fuktighet for billene. Dette er avgjørende for å forhindre at billene dine spiser hverandre og egg og larver i underlaget.
  • Bytt ut frukt eller grønnsaker hver dag for å forhindre at den blir muggen.
  • Hvis du ønsker det, kan du holde frukt- eller grønnsaksbitene av underlaget ved å plassere dem på en del av papireggkassen.
  • Ikke legg en tallerken med vann i naturen, ellers kan det føre til at underlaget blir muggent. Billene dine får nok fuktighet fra frukt- og grønnsaksbitene.
  • Du kan også tåke underlaget lett med vann annenhver dag hvis du ønsker det. Pass på å ikke la det bli for fuktig, men det kan utvikle seg mugg.
 4. 4
  Hold habitatet ved 21°C til 27°C. Hus billene dine i et varmt miljø. Superorm biller er temperaturfølsomme og vil dø hvis de blir for varme eller for kalde.
  • Om nødvendig kan du bruke en varmekilde til å varme opp superormens habitat, for eksempel en terrariumvarmepute. Overvåk temperaturen på habitatet nøye for å sikre at billene ikke overopphetes.
  • Sett aldri superormene eller superormbillene dine i kjøleskapet. I motsetning til melorm, vil superormene dø hvis de utsettes for temperaturer under 16°C.

Del 3 av 3: avl av voksne superormbiller

 1. 1
  Plasser de voksne billene i naturen. Når puppene dine har blitt modne til voksne biller, kan du trygt fjerne dem fra deres individuelle beholdere og sette dem sammen i det forberedte habitatet. De voksne billene vil avle og legge små egg i underlaget.
  • En kvinnelig superormbille kan legge opptil 500 egg i løpet av livet. Superormbiller er fruktbare i hele sitt voksne liv.
  • De fleste voksne superormbiller lever omtrent 5 måneder.
  • Det kan ta noen uker før billene dine begynner å produsere egg og larver.
  • Sjekk habitatet noen ganger for døde biller eller larver, og fjern dem.
  Kan du sette dem sammen i et passende avlsmiljø
  Når de modne billene dukker opp, kan du sette dem sammen i et passende avlsmiljø og vente på at babyormene dine kommer.
 2. 2
  Flytt billene til en ny beholder annenhver uke for å beskytte larvene. Sett opp et ekstra habitat med friskt underlag og overfør de voksne billene forsiktig til det nye miljøet. Dette forhindrer dem i å spise eggene og larvene før de får sjansen til å modnes.
  • Hvis du har relativt få voksne biller i ditt habitat, kan du kanskje vente opptil 4 uker før du slår dem ut.
 3. 3
  La babyormene vokse i det opprinnelige habitatet. Hold de nylig klekkede larvene i habitatet og fortsett å mate dem med biter av fersk frukt eller grønnsaker til du er klar til å mate dem til dyrene dine eller sett dem til avl. Det kan ta noen uker eller noen måneder før larvene når full størrelse.
  • Overfør eventuelle larver du vil avle til individuelle avlsbeholdere.

Tips

 • Superorm er veldig følsomme for røyk og luftbårne forurensninger. Hvis du kan, oppbevar dem i et område med god ventilasjon og uten røyk, parfymer, kjemiske røyk, røkelse eller aerosolspray.

Spørsmål og svar

 • Hvorfor er det mini-superorm etter noen uker i superorm-buret mitt? Disse ormene hekker sikkert ikke mens de er i larvestadiet?
  Er du helt sikker på at de er mini-superormer? De kan være fluelarver. Hvis du er 100% sikker, sjekk i søpla for voksne biller.
 • Hvor lenge lever ormer?
  Fra seks måneder til et år, hvis det blir tatt godt vare på. De må også leve med andre superormer.

Kommentarer (3)

 • bbutler
  Å avle superorm er et kjæledyrprosjekt for meg. Jeg har lest og sett mange ting om oppdrett og avl, men dette er stedet med den beste og mest informasjonen! Så langt har jeg tre pupper, og fire forbereder seg på å dukke opp. Veldig kult! Takk.
 • enokfoss
  Jeg har kjøpt superormer for å mate robins og orioles som bor i nærheten, men det er en dyr hobby. Denne artikkelen har hjulpet meg med en mer økonomisk måte å glede meg over å tilby fuglene næring. Ønsk meg lykke til. Jeg har satt 4 ormer i isolasjon.
 • oletaprice
  Det hjalp meg å vite hvordan jeg skulle ta vare på superormene mine og hva de vil bli til.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail