Hvordan vaksinere nyfødte føll?

Før du vaksinerer et nyfødt føll, må du sørge for å få opplæring fra en erfaren person, for eksempel en veterinær, slik at du kan gjøre injeksjonene riktig. Når du er klar til å vaksinere føllet, må noen hjelpe deg med å holde det for å forhindre at det skader seg selv. Fyll deretter sprøyten med vaksinen. Før du injiserer nålen, må du rengjøre injeksjonsstedet med en bomullsdott dekket av alkohol for å rense av smuss og rusk. Deretter setter du nålen sakte og godt inn i muskelen og komprimerer stempelet sakte. Etter at du har trukket ut nålen, kast den i en spesiell farlig beholder for å unngå å stikke noen. For å lære hvordan du skal ta vare på føllet ditt etter å ha vaksinert det, kan du lese mer fra vår veterinærmedforfatter!

Når du er klar til å vaksinere føllet
Når du er klar til å vaksinere føllet, må noen hjelpe deg med å holde det for å forhindre at det skader seg selv.

Etter at et føll er født, bør du få det vaksinert slik at det ikke får noen smittsomme sykdommer. Vanlige sykdommer som vaksinasjoner kan forhindre inkluderer stivkrampe, søvnløshet, influensa, rhinopneumonitt og West Nile Virus. Du kan administrere skuddene for disse sykdommene hvis du lærer om vaksinasjonene som må gis, inkludert når hver vaksinasjon skal gis. Du må også vite hvordan du gjør det riktig. Med mye instruksjon og stell kan du vaksinere ditt eget føll, slik at du kan holde det lykkelig og sunt i årene som kommer. Veterinæren din vil gjerne lære deg og modellere det første settet for deg, og vise riktig teknikk.

Del 1 av 3: sette opp vaksinasjonen

 1. 1
  Diskuter vaksinasjoner med en veterinær. Når et nytt føll blir født, er det lurt å diskutere hvilke vaksiner det skal få med en veterinær. En veterinær skal ha god forståelse av hvilke sykdommer som er vanlige hos føll i ditt område, om mors helsehistorie og vaksinasjonshistorie skal påvirke føllets vaksinasjoner, og hvor mye vaksine å gi for å forhindre vanlige sykdommer.
  • Denne diskusjonen kan skje under en undersøkelse av føllet eller over telefon eller e-post hvis føllet ditt ikke trenger en veterinærundersøkelse.
  • Du kan også bare be veterinæren om å komme og gi føllet vaksinasjoner. Dette vil imidlertid koste deg mer penger enn å gjøre det selv.
 2. 2
  Bestem hvilke vaksinasjoner som trengs for føllet ditt. Selv om en veterinær foreslår en rekke vaksiner, er det opp til deg å ta den endelige avgjørelsen. Balansere veterinærens ekspertise med dine ønsker og din økonomiske evne til å betale for vaksinasjoner.
  • Når du tar den endelige avgjørelsen om hvilke vaksiner føllet ditt skal få, kan du gjøre din egen forskning på vanlige sykdommer i ditt område.
  • Hvis det er sykdommer som er vanlige i ditt område, og de kan forhindres med en vaksine, er det en god ide å administrere dem.
  • Ikke glem CORE-vaksiner, heller. Disse vaksinene kreves av staten for å forhindre alvorlige sykdomsutbrudd eller sykdommer som kan spre seg til mennesker, for eksempel rabies.
 3. 3
  Finn ut når du skal vaksinere. Vaksinasjonene et føll trenger, bør gis i svært spesifikke aldre for at de skal være effektive og for å unngå negative bivirkninger. Følg veterinærens forslag for når du skal gi spesifikke vaksiner eller følg en vaksinasjonsplan som er levert av en organisasjon du stoler på.
  • Føll får sine første antistoffer (beskyttelse) fra morsmelken mens de ammer. Det første settet med vaksiner bør gis fra 4 måneder.
  • Ulike vaksinasjoner må gis på forskjellige tidspunkter, og noen vaksiner trenger gjentatte doser. Dette betyr at du sannsynligvis vil trenge å gi føllet ditt mange skudd de første par månedene av livet.
  Ulike vaksinasjoner må gis på forskjellige tidspunkter
  Ulike vaksinasjoner må gis på forskjellige tidspunkter, og noen vaksiner trenger gjentatte doser.
 4. 4
  Samle forsyninger og vaksine. Hvis du gjør vaksinasjoner selv, må du få vaksinen fra en veterinær. Veterinæren din bør tillate det. Du trenger også forsyninger som en sprøyte og rengjøringsmateriell for å holde nålen og injeksjonspunktet rent.
  • Hvis du ansetter en veterinær som skal vaksinere, vil de ta med seg alt utstyret når de kommer til prosedyren.
  • Diskuter hvilken størrelse nål som skal brukes med veterinæren.
  • En ny nål skal brukes til hver injeksjon. Husk dette når du bestiller nåler. Bruk aldri nåler på nytt, da dette kan føre til en abscess eller stor infeksjon i muskelvevet.

Del 2 av 3: administrering av vaksinen

 1. 1
  Få trening fra en erfaren person. Du bør ikke injisere en vaksinasjon i et føll uten trening eller erfaring. Finn noen som vet hvordan du gjør det, og få dem til å hjelpe deg gjennom prosessen.
  • Hvis det er første gang du gir et vaksinasjonsskudd, bør du vurdere å ansette en veterinær og se hvordan de gjør det.
  • Helsen til føllet ditt er viktig - husk at det å gjøre intramuskulære injeksjoner feil kan ha skadelig helse.
 2. 2
  Rekruttere noen til å hjelpe deg. Selv om du vet hvordan du skal injisere vaksinasjonene, trenger du et nytt sett med hender for å hjelpe. Mens du injiserer vaksinasjonen i hesten, vil du trenge noen for å holde den jevn.
  • Ideelt sett vil du ha noen som føllet er komfortabel med for å hjelpe deg med prosessen. På denne måten er det mer sannsynlig at føllet forblir rolig.
  • Få en annen person til å holde hoppa og om mulig holde henne opptatt. På den måten kan dere to fokusere på å administrere vaksinen til føllet uten å bekymre seg for å bli skadet.
 3. 3
  Fyll sprøyten. Du må overføre vaksinen fra hetteglasset til sprøyten. Ta hetten av nålen som er festet til sprøyten, og legg den i gummiproppen på toppen av vaksineglasset. Snu hetteglasset opp ned og trekk vaksinen inn med stempelet på sprøyten. Trykk deretter på stempelet på sprøyten litt inn igjen for å få ut all luften i sprøyten.
  • Til slutt trekker du nålen ut av flasken, banker på sprøyten mens den er opp ned for å løsne eventuelle luftbobler som sitter fast inne, og komprimerer forsiktig stemplet på sprøyten for å kvitte deg med gjenværende luft inni.
  • Trekk inn noen flere cc enn du planlegger å injisere. Dette vil tillate deg å skyve noen få ut når du får luft ut av sprøyten.
  • Det er veldig viktig at du sørger for at det ikke er luftbobler i sprøyten etter at du har satt vaksinen i den.
  • De fleste vaksiner er bare 1 ml, så du trenger ikke veldig mye av det.
  Stell kan du vaksinere ditt eget føll
  Med mye instruksjon og stell kan du vaksinere ditt eget føll, slik at du kan holde det lykkelig og sunt i årene som kommer.
 4. 4
  Plukk og rengjør injeksjonsstedet. Du kan injisere vaksinen i hestens nakke eller i musklene rundt halen. Halsen er mest brukt og er best om det bare gir noen få skudd.
  • Når du har bestemt deg for hvor du skal gi skuddet, må du rengjøre injeksjonsområdet. Dette kan gjøres ved å fjerne alt smuss og rusk og deretter gni området med en bomullsdott dekket av sprit.
 5. 5
  Injiser vaksinen ordentlig. For å gi føllet vaksinen din, må du gjøre en intramuskulær injeksjon. Dette er en injeksjon i hestens muskelmasse. Dette gjøres ved å sette nålen sakte og fast inn i muskelen, trekke litt tilbake for å sikre at du får luft og ikke blod, og deretter sakte komprimere stempelet på sprøyten. Dette setter vaksinen i dyrets blodforsyning.
  • Før du injiserer, trykk på området med fingeren eller klyp huden godt med fingrene i noen sekunder. Dette vil venne dyret til følelsen av skuddet og vil redusere reaksjonen.
  • Det er ikke nødvendig å harpunere hesten med en plutselig innsetting av nålen. Så lenge du er jevn og stødig, bør ikke nålen skade hesten i det hele tatt.

Del 3 av 3: Gi etterbehandling

 1. 1
  Kast nålen og skitne forsyninger. Når du har injisert vaksinen, må du trekke ut nålen og kaste den på riktig måte. En brukt nål skal settes i en biologisk farlig beholder designet for skarpe instrumenter, slik at den ikke ved et uhell stikker et annet dyr eller en person. Eventuelle forsyninger som inneholder blod eller kroppsvæsker, skal også kastes i en biologisk farlig beholder.
  • Biohazard-beholdere og skarpe beholdere er tilgjengelige online eller gjennom ditt lokale medisinske forsyningsselskap.
  • En ny nål skal brukes til hvert vaksinasjonsskudd. Dette betyr at du må kaste den i stedet for å beholde den.
  • For å finne ut hvor du kan kaste beholderen din når den er full, kontakt ditt lokale avfallshåndteringsbyrå.
  • Ofte kan du ta ditt biologiske fareavfall til veterinærkontoret, og de vil avhende det med egen forsyning.
 2. 2
  Ta vare på føllet og dets injeksjonssted. Etter en vaksinasjon bør du ta vare på injeksjonsstedet, og du bør ta det med ro på hesten. En hest som har fått en intramuskulær injeksjon vil sannsynligvis være sår, så øv den forsiktig.
  • Selv om injeksjonsstedet sannsynligvis ikke trenger å bli bandasjert, bør det holdes relativt rent. For eksempel, ikke la hesten rulle rundt i en skitten bod rett etter injeksjonen.
  Før du vaksinerer et nyfødt føll
  Før du vaksinerer et nyfødt føll, må du sørge for å få opplæring fra en erfaren person, for eksempel en veterinær, slik at du kan gjøre injeksjonene riktig.
 3. 3
  Se etter bivirkninger. Når du har gitt hesten din en vaksinasjon, bør du holde øye med den en dag eller to etterpå. Se etter hevelse eller irritasjon rundt injeksjonsstedet. Vær også oppmerksom på generelle sykdomstegn, inkludert sløvhet og mangel på appetitt.
  • Hvis det er første gang du gir hesten din en spesifikk vaksine, bør du holde øye med hesten.
  • Se etter varme, hevelse eller utslipp på injeksjonsstedet. Hvis du ser noe, ring veterinæren din for å få råd.
 4. 4
  Gi hesten din en godbit. Prøv å gjøre opplevelsen av vaksinering så morsom for føllet du kan, så det vokser til en veloppdraget voksen. Du kan få personen som holder på deg for å gi dyret godbiter mens du gjør injeksjonen, for eksempel. Eller gi føllet en godbit etter at du er ferdig for å være god.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail