Hvordan hjelpe en hund som er skadet i en trafikkulykke?

Før du nærmer deg en hund som er skadet i en trafikkulykke, må du ringe en veterinær for veiledning om hva du skal gjøre. Hvis det ikke er et alternativ, kan du nærme deg hunden mens du snakker mykt til den og sjekke om den er aggressiv ved å tilby den en lukket knyttneve for å snuse. I noen tilfeller vil du ønske å overføre ting til dyrekontroll eller veterinæren, for eksempel hvis hunden prøver å bite deg, eller hvis den har en ryggskade som vil forhindre at du trygt beveger den. Ellers kan du prøve å snute hunden, flytte den til et trygt sted og ta den til veterinæren for inspeksjon. For mer råd fra vår veterinærmedforfatter, som å behandle sjokk, bla nedover.

Å prøve å hjelpe en hund som er skadet i en trafikkulykke kan være nervepirrende
Å prøve å hjelpe en hund som er skadet i en trafikkulykke kan være nervepirrende.

Å prøve å hjelpe en hund som er skadet i en trafikkulykke kan være nervepirrende. Det kan være lurt å hjelpe hunden, men er usikker på hvordan du skal gjøre det uten å skade hunden ytterligere eller risikere å skade deg selv. Det første du bør gjøre er å kontakte en veterinær for å se om de kan lede deg gjennom å hjelpe hunden. Du vil ønske å få hunden til veterinæren så snart som mulig, men avhengig av alvorlighetsgraden av hundens skader, kan det hende du må administrere hjelpemiddel til den før du kan transportere den. Ved å lære hvordan du trygt kan nærme deg hunden og vurdere skadene, kan du bestemme hva slags hjelpemiddel du trygt kan gi til du kan få den til veterinæren for profesjonell behandling.

Metode 1 av 7: nærmer deg hunden

 1. 1
  Snakk forsiktig med hunden. Begynn å snakke med hunden før du beveger deg mot den. Bruk en myk, beroligende stemme som vil være trøstende for hunden. Å rope eller bruke en høy, fast stemme kan skremme hunden, noe som gjør den ubehagelig eller redd.
  • Fortsett å snakke med hunden på denne måten hele tiden du prøver å hjelpe den.
 2. 2
  Vri kroppen litt vekk fra hunden. Når du nærmer deg, hold kroppen vendt litt bort fra hunden, slik at du ikke tårer over den. Å ruve seg over hunden kan være skummelt for den og kan føre til at den opptrer aggressivt i forsvaret. Hvis mulig, hold deg lav til bakken når du nærmer deg slik at du fremstår som en mindre trussel mot hunden.
 3. 3
  Beveg deg sakte. Ikke løp opp til hunden, da dette kan skremme den og føre til at den prøver å stikke av. I stedet gjør du sakte, jevne bevegelser. Stopp når du er omtrent en fot unna den skadede hunden.
 4. 4
  Strekk en lukket hånd mot hunden. Lag en løs knyttneve med en av hendene. Hold knokene pekende opp, og trekk den lukkede hånden sakte ut mot hunden. Avhengig av hundens reaksjon på hånden din, gjør du ett av følgende:
  • Hvis hunden sliter, knurrer eller gjør en annen aggresjon, trekker du hånden. Fortsett å snakke mykt med hunden i et minutt til, og strekk deretter hånden ut igjen. Du må kanskje gjøre dette flere ganger før hunden begynner å stole på deg.
  • Hvis hunden ikke viser tegn til aggresjon, må du klappe den forsiktig med lukket hånd. Fortsett å snakke mykt til hunden mens du kjæledyr den.
 5. 5
  Bestem om hunden er for aggressiv til å nærme seg. Hvis du har prøvd å nærme deg hunden ved å følge trinnene ovenfor, men hunden fortsatt er veldig aggressiv, er det kanskje ikke trygt for deg å prøve å hjelpe hunden. Hvis du føler at hunden vil bite deg hvis du fortsetter å nærme deg, sakte tilbake. Ring dyrekontroll for å hjelpe til med å redde hunden.
  • Du bør også ringe dyrekontroll hvis hunden har stukket av fra åstedet. De kan hjelpe til med å spore opp og trygt fange hunden.
Hvis du ikke tror du trygt kan hjelpe hunden
Hvis du ikke tror du trygt kan hjelpe hunden, er det best å vente på profesjonell hjelp.

Metode 2 av 7: Flytte hunden til sikkerhet

 1. 1
  Snute hunden. Enten hunden virker aggressiv eller ikke, må du snute den før du flytter den eller undersøker den for skader. Selv en mild, mild tempered hund vil bite når den er redd eller har vondt. Hvis du ikke har snute tilgjengelig, legger du et tøystykke over hundens nese, så nær øynene som mulig. Deretter vikler du begge ender av kluten rundt hundens nese og knytter endene i en knute under kjeven. Til slutt bind de løse endene av kluten bak hundens nakke.
  • Noen ting du kan bruke til snute inkluderer bånd, sokk, stykke gasbind, nakkebånd eller arkstripe.
  • Hvis hunden kaster opp, må du ikke snute den. Dette kan føre til at den kveles.
 2. 2
  Se etter en ryggskade. Før du flytter hunden på noen måte, må du se om den ser ut til å ha en ryggskade. Hvis den gjør det, må du ikke prøve å flytte den. I stedet må du ringe dyrekontroll eller en veterinær for å hjelpe deg. Se etter følgende for å identifisere en mulig ryggskade:
  • Observer om hunden er villig og i stand til å snu eller løfte hodet eller ikke. Hvis ikke, kan det ha en ryggskade.
  • I tillegg må du se etter områder med synlig traumer rundt ryggen eller ryggraden, som blåmerker eller misfarging. Hvis ryggraden ser unormalt ut, for eksempel buet oppover, kan dette også indikere en ryggskade.
  • Til slutt, hvis hunden yelp eller stønn når ryggen eller nakken berøres, er det en god sjanse for at den har en ryggskade.
 3. 3
  Skift hunden på et teppe, kappe eller presenning. Hvis du føler deg trygg på at hunden ikke har ryggskade, finner du et teppe, presenning, kappe eller skjorte du kan plassere hunden på for å bære den. Legg varen flatt på bakken bak hundens rygg. Bruk sakte, forsiktige bevegelser, skift eller skyv hunden tilbake på teppet, presenningen eller pelsen.
  • Hvis det er andre mennesker på stedet, kan du få noen til å hjelpe deg med å flytte hunden på teppet.
 4. 4
  Flytt hunden til et trygt sted. Når du har hunden trygt på teppet, få noen til å hjelpe deg med å løfte hunden. Du vil flytte hunden så lite som mulig, så hvis du kan, fortsett og plasser hunden i baksetet på bilen din. Hvis du ikke kan plassere den i bilen din, må du finne et mykt stykke bakken der du kan gi førstehjelp.
  • Hvis du er alene ved ulykken, kan du prøve å trekke hunden ut av gaten når du har den på teppet. Forsikre deg om at du kan gjøre dette uten å forverre aktuelle skader eller skape nye kutt eller skrubbsår.
Før du nærmer deg en hund som er skadet i en trafikkulykke
Før du nærmer deg en hund som er skadet i en trafikkulykke, må du ringe en veterinær for å få veiledning om hva du skal gjøre.

Metode 3 av 7: Utføre kunstig åndedrett

 1. 1
  Kontroller om hunden puster. Så snart hunden er flyttet til sikkerhet, sjekk om den puster. For å gjøre det, se på brystet for å se om det stiger og faller. Hvis det ikke er bevegelse, puster det ikke, og du bør utføre kunstig åndedrett, det er der du hjelper hunden med å puste.
  • Det kan også hende du må utføre kunstig åndedrett hvis hunden har slitt å puste, er bevisstløs eller viser andre tegn på åndedrettsvern, som blått eller blekt tannkjøtt, eller et stirrende uttrykk.
 2. 2
  Legg hunden på siden. For å utføre kunstig åndedrett må du først legge hunden på siden på en flat overflate og trekke nakken og hodet fremover (så lenge hunden ikke har nakke- eller ryggskader).
 3. 3
  Fjern eventuelt rusk fra hundens munn. Deretter åpner du munnen til hunden og trekker tungen fremover med fingrene. Fjern eventuelt rusk fra hundens munn som kan forhindre at den puster eller får den til å kveles. Når du har fjernet rusk, lukker du munnen til hunden.
  • Du må kanskje fjerne snuten for dette trinnet. Vær forsiktig selv om hunden er bevisstløs, da den kan våkne når som helst. Sett på snuten når du har ryddet munnen for rusk.
 4. 4
  Pust inn i hundens nese. Etter at du har påført snuten igjen, pust inn og legg munnen over hundens nese og danner en lufttett forsegling rundt den. Pust ut i hundens nese. Pust ut akkurat nok slik at brystet utvides. Du må puste ut hardere for større hunder og mer forsiktig for mindre hunder. Løft hundens hake mens du gjør dette slik at halsen er rett.
 5. 5
  Fjern munnen. Fjern munnen fra hundens nese etter at du puster ut og la hundens bryst tømme.
 6. 6
  Se etter en puls. Etter at hundens bryst har tappet ut, sjekk om det har en puls. Hundens hjerte kan fortsatt slå selv om den ikke puster. Hvis du ikke finner en puls, bør du starte brystkompresjoner umiddelbart.
  • Se etter en puls ved å plassere to fingre på innsiden av hundens bakre lår.
 7. 7
  Start brystkompresjon hvis det ikke er hjerterytme. Hvis det er en annen person til stede, kan du få dem til å hjelpe deg med å gjenopplive hunden - en av dere vil utføre brystkompresjoner mens den andre fortsetter kunstig åndedrett. La én person utføre tre brystkompresjoner etter hver gang du puster ut i hundens nese. Hvis du er alene, gjør du fem brystkompresjoner for hvert pust. Bruk følgende prosedyrer for å utføre brystkompresjoner:
  • For små hunder (14 kg eller mindre): Legg hunden på siden på en flat overflate. Plasser den ene hånden oppå den andre, og lås fingrene sammen. Plasser håndflaten på bunnen av brystkassen, over hundens hjerte. Trykk ned, komprimerer brystet omtrent en tomme. Klem og slipp dette holdet jevnt med en hastighet på 80 til 100 kompresjoner per minutt.
  • For store hunder (over 14 kg): Legg hunden på siden på en flat overflate. Plasser den ene hånden oppå den andre, og lås fingrene sammen. Legg bunnhånden over den bredeste delen av hundens ribbe bur (ikke nødvendigvis over hjertet). Skyv ned på ribbeinet, og hold armene rette. Komprimer brystet omtrent en fjerdedel av bredden. Fortsett å presse og slippe rytmisk med en hastighet på rundt 80 kompresjoner per minutt.
 8. 8
  Gjenta denne prosessen. Du må kanskje gjenta denne prosessen 15 til 20 ganger i minuttet (eller i gjennomsnitt ett pust hvert tredje sekund) for å få hunden til å puste normalt. Når hunden begynner å bekjempe prosessen, eller du merker at tannkjøttet er i normal farge, forbedrer pusten hunden, og du kan stoppe kunstig åndedrett.
Det kan være lurt å hjelpe hunden
Det kan være lurt å hjelpe hunden, men er usikker på hvordan du skal gjøre det uten å skade hunden ytterligere eller risikere å skade deg selv.

Metode 4 av 7: behandling av sjokk

 1. 1
  Sjekk hunden for tegn på sjokk. Sjokk oppstår når sirkulasjonssystemet kollapser etter en traumatisk skade. Hvis den ikke behandles ordentlig, kan støt føre til død. Kontroller om hundens kropp er kald å ta på, hvis pulsen er svak og rask, er pusten lang og rask, og om tannkjøttet er blekt eller gjørmete i fargen. Hvis hunden har noen av disse symptomene, kan den være i sjokk.
 2. 2
  Fjern hundens luftveier. Hvis hunden viser tegn til sjokk, bør du prøve å få den til en veterinær så snart som mulig. I mellomtiden må du imidlertid sørge for at alle luftveiene er klare. For å gjøre det, åpne hundens munn, trekk ut tungen med fingrene og sørg for at det ikke er noe rusk som blokkerer halsen. Hvis det er, bruk fingrene eller en pinsett eller tang for å fjerne rusk.
 3. 3
  Dekk hunden med et frakk eller teppe. En hund som er i sjokk kan ha en fallende kroppstemperatur. For å holde den varm, dekk hunden med et frakk, teppe eller lignende. Hvis du har hunden i bilen din, kan du også skru opp varmen for å holde den varm.
 4. 4
  Hold hundens hode under kroppen. Et annet symptom på sjokk er bevisstløshet. Hvis hunden er bevisstløs, må du holde hodet under kroppen for å hjelpe blodstrømmen. Du kan også prøve å massere bena og kroppen for å øke blodstrømmen.

Metode 5 av 7: Kontroll og stopp av blødning

 1. 1
  Se etter skader som blør kraftig. Ta en grundig titt på hundens kropp for å avgjøre om den har noen skader som bløder for mye. Se etter områder der pelsen er mettet med blod eller synlige sår som det kommer blod ut fra.
 2. 2
  Trykk såret hardt. Hvis hunden blør kraftig, må du presse såret med et rent stykke gasbind eller klut. Hvis blodet siver gjennom det første stykket gasbind, påfør et nytt rent stykke over det. Ikke fjern skitten gasbind fordi du kan fjerne en blodpropp som dannes og forårsake mer blødning.
 3. 3
  Trykk på arteriene som leverer blod. Hvis blødningen ikke bremser eller stopper etter å ha brukt trykk i flere minutter, kan du prøve å bremse blødningen ved å legge press på arteriene som tilfører blod til ekstremitetene. Disse trykkpunktene er plassert på innsiden av fremre og bakre ben og undersiden av halebunnen. Bruk fingrene til å legge press på disse områdene for å redusere blødningen.
 4. 4
  Bruk en turné. Hvis blødningen fremdeles ikke avtar, kan det hende du må bruke en turné. Dette bør bare gjøres som en siste utvei. For å gjøre det, vikle en stripe tøy eller gasbind, et belte, bånd eller noe lignende rundt såret. Du bør pakke varen mellom såret og kroppen, omtrent to inches unna skaden. Knyt en knute i kluten og legg en sterk pinne gjennom løkken i knuten. Vri pinnen, stram kluten rundt hundens ben, til blødningen bremser eller stopper. Fest pinnen med tape eller ved å binde kluten rundt den igjen. Når turneringsmaskinen er på plass, skal du dekke såret med et rent stykke gasbind eller klut.
  • La aldri turnetten stå på i mer enn ti minutter av gangen. Etter ti minutter, slipp turnetten i flere sekunder for å tillate litt sirkulasjon, og bruk deretter turnetten på nytt.
  • Bruk aldri en turné rundt hundens nakke eller over en ledd eller brudd.
  • Ikke bruk et tau eller et stykke ledning som en turné, da disse kan kutte eller irritere området.
 5. 5
  Sjekk for tegn på indre blødninger. Intern blødning kan være vanskelig å identifisere og behandle. Imidlertid, hvis hunden blør fra munnen eller anusen, kaster opp blod, har blod i avføringen, er i koma eller i sjokk, kan det være indre blødninger. Det er viktig at du får hunden til veterinær så raskt som mulig hvis du mistenker indre blødninger.
Få noen til å hjelpe deg med å løfte hunden
Når du har hunden trygt på teppet, få noen til å hjelpe deg med å løfte hunden.

Metode 6 av 7: behandling av beinskader

 1. 1
  Sjekk for beinskader. Det kan være vanskelig å få øye på et knust eller brutt bein. For å gjøre det, se etter områder som er hovne, spesielt på hundens ben. Det er ofte hevelse rundt pausen. Hvis hunden beveger seg eller går, må du observere den for å avgjøre om den beveger noen del av kroppen uvanlig. Holder hunden for eksempel det ene benet i en merkelig vinkel? Eller er et av bena formet annerledes enn de andre? Disse kan alle være tegn på en beinskade.
 2. 2
  Ikke prøv å tilbakestille skaden. Hvis hunden har et beinbrudd fra ulykken, er det viktig at du berører den minst mulig. Ikke prøv å tilbakestille beinet - dette skal bare gjøres av en profesjonell.
 3. 3
  Transport hunden med så lite bevegelse som mulig. Avhengig av alvorlighetsgraden av pausen og størrelsen på hunden, kan du kanskje få hunden til en veterinær uten å splintre skaden først. Hvis hunden er liten nok, kan du holde den, slik at den skadede ekstremiteten kan henge fri. Hvis hunden er større og ikke vil ligge stille, kan det hende du må lage en skinne for skaden før du tar den til veterinæren.
 4. 4
  Lag en skinne. De fleste beinskader er ikke livstruende, men immobilisering av skaden kan bidra til å forhindre komplikasjoner. For å skape en skinne, finn en solid, rett gjenstand, som en pinne eller trebit som er lang nok til å strekke seg forbi skjøtene over og under bruddet. Plasser en av pinnene eller trebitene på hver side av det ødelagte beinet og fest dem på plass ved å pakke eller binde en klut eller et tau rundt dem.
 5. 5
  Vær forsiktig hvis du mistenker en ødelagt nakke eller rygg. Hvis du tror at hunden kan ha brukket nakke eller rygg, er det best å vente på at dyrekontrollen kommer fram og hjelpe deg med å behandle hunden. Hvis du må flytte hunden, må du gjøre det med så lite bevegelse som mulig. Prøv å finne en flat, hard overflate, som et stort brett, for å transportere hunden videre.

Metode 7 av 7: Transport av hunden til veterinær

 1. 1
  Ring veterinæren på vei. Gi veterinæren beskjed om at du kommer, slik at de kan være forberedt på å ta vare på hunden så snart du ankommer. Gi dem også beskjed hvis du trenger hjelp med å få hunden inn for å forhindre ytterligere skader.
 2. 2
  Send så mye informasjon du kan. Fortell veterinæren alt du kan om hundens tilstand. For eksempel, videreformidle alle tiltak du allerede har tatt, som å skinne en beinskade eller bruke en turné. I tillegg gi dem en generell vurdering av hundens vitale tegn. Puster den av seg selv? Er kroppen kjølig å ta på? Ser hunden ut til å være bevisstløs? Jo mer informasjon du kan gi veterinæren før du kommer dit, jo bedre vil de kunne ta vare på hunden.
 3. 3
  Kjør forsiktig. Du vil uten tvil ønske å komme deg til veterinærkontoret så raskt som mulig, men du bør være forsiktig med å kjøre forsiktig så du ikke havner i en ny ulykke. Overhold alle trafikklover og vær rolig mens du kjører.

Tips

 • Hvis det er flere mennesker rundt ulykkesstedet, må du hjelpe dem med å ta vare på dyret. La for eksempel en person hjelpe deg med å ta vare på hunden, en annen person ringe dyrekontroll eller en veterinær, og en tredje person som leder trafikken rundt stedet.
 • Vær forsiktig med hunden og vær forsiktig. Bruk alltid en mild stemme og vær rolig.

Advarsler

 • Hvis du ikke tror du trygt kan hjelpe hunden, er det best å vente på profesjonell hjelp. Ring dyrekontroll eller en veterinær for å få den hjelpen som trengs for å trygt ta vare på hunden.

Spørsmål og svar

 • En hund skadet valpen min på nakken, og nå er han bevisstløs, men puster. Hva burde jeg gjøre?
  Du må ta valpen din med en gang til veterinæren.
 • Hva slags smertestillende medisiner kan jeg gi hunden min?
  Rådfør deg med en veterinær (eller en akutt veterinær hvis det er etter timer) for råd om hvordan du behandler hundens smerter.
 • En gatehund ble påkjørt av en bil klokka 3 om natten uten noen i nærheten? Hva burde jeg gjøre?
  Forsikre deg om at den ikke er død. Se etter en krage. Kontakt eieren. Hvis den ikke har krage, snakk beroligende og ring en veterinær eller noe lignende et dyr ER.
 • En liten gatehund ble skadet og den begynner å blø fra munnen. Jeg trodde det døde, men etter en dag kommer det seg. Kan gi ham et 500 mg smertestillende middel.
  Ta kontakt med en veterinær før du gir hunden noen form for medisinering.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail